Tajlandia: Co do ryżu czyli tajskie dania z polecenia

Od kilku dni przygotowuję tajskie menu. Pomyślałam o stworzeniu listy ulubionych przysmaków moich turystów. Lubię eksperymentować, czasem trzeba się skusić na coś innego, wyjść poza schemat.


Smażone robale i skorpiony z Khao San, raczej do zdjęć niż konsumpcji, ciekawostka turystyczna

Bynajmniej nie polecam jaj mięsożernego skrzypłocza przeterminowanego o 425 milionów lat. Żerujące w błotnistych wodach pokrywki jakoś mnie nie kręcą, choć z pewnością robią wrażenie na zdjęciach. Skuszę się może jak wyjdę za mąż w Tajlandii;) Takie koronne danie na ślub! Je się z tego ikrę. 







Południowa Tajlandia słynie z owoców morza, więc świeże kalmary w cytrynie na megaostro z limonką są warte uwagi. Ewentualnie grillowane z ostrym słodkawym sosem. W menu jest mnóstwo dań z krewetek z pobliskich hodowli, w panierce, w cieście, z grilla. Znajdą się też homary.





Z dań na delikatne żołądki tom kha gai, czyli zupa kurczakowa z mleczkiem kokosowym, galangą i trawą cytrynową (coconut milk soup, tom kha) oraz ryż z nerkowcami (cashewnut rice).


Dla wegetarian nie nada się sałatka z zielonej papai (Som tam) z cytryną i sosem rybnym Isan, czosnkiem, pomidorem, często posypana  suszonymi minikrewetkami.
Uwaga 1: może być piekielnie ostra.
Uwaga 2: kurczak i krewetki to nie jest mięso w Tajlandii.

Zielone curry i ostro-słodkie czerwone tom yum to podstawowe zupy, ale na każdym ulicznym bazarku dostaniemy też rosołek: chicken noodle soup. Pani sprawnie miesza nam 15 składników dodając to szczyptę tego, to ciut tamtego i voilà: zawsze jest doskonale, o ile nie zepsujemy sobie dania nadmiarem chilli.


Rosołek z targu wodnego dla wyjątkowego turysty, co nie zdążył na śniadanie: dzięki za zdjecie Damian. 

Sticky rice with mango, czyli ryż kleisty polany mleczkiem kokosowym z przesłodkim, dojrzałym, żółtym mango to danie wymyślone dla turystów. Jaki smak miałaby Tajlandia bez tego przysmaku?

Pad thai to najtańsze uliczne danie. Przy okazji sztandarowy produkt tajski. Prosty makaron ryżowy zrobił się popularny po II Wojnie Światowej, jak ograniczano konsumpcję ryżu. Dodaje się jajka, tofu, kiełki, cebulę, z sosem z tamaryndowca i limonki. Posypujemy to chili i rozkruszonymi orzeszkami, zagryzamy kwiatem bananowca. Można dodać mięso, kurczaka, wieprzowinę, wołowinę czy krewetki albo owoce morza. Hotel Mida proponuje wyśmienitego pad thaia z łososiem, wersja na bogoto na zdjęciu poniżej.


A to rekomendacje turystów

Krewetki z szparagami:


Zupa z kaczką:


Kurczak z wodnym szpinakiem na ostro:


Czekam na dalsze sugestie.


Grillowane krewetki


Ostrygi z tajskimi dodatkami, około 80B sztuka


Zupa zielone curry


Inna wersja green curry


Popularne danoe z nerkowcami


Ryż zasmażany z krewetkami


Wołoinka w warzywach w sosie


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Brazylia: Karnawał w Salwadorze

Brazylia: Ale kolory!

Peru: Chwała na wysokościach, Jesus naszym przewodnikiem