Smaki francuskiej kuchni


Pomyślałam, że powinnam zamieścić jakiś post o francuskim jedzeniu. W najbliższym czasie spróbuję poekspolatować temat. A zaczęło się to na którejś wycieczce z dzieciakami. Wyczytali w internecie, że w Paryżu istnieje ciastkarnia z kreskówki o Biedronce i Czarnym Kocie. Zresztą te postacie spotkaliśmy w Paryżu. 



Trójka dzieci zdobyła adres tej jedynej, prawdziwej cukierni. Okazało się, że to trzy różne adresy... W jednej nawet byliśmy, ale wersja, że to to miejsce była mocno naciągana. Francuzi zwracają uwagę tak na smak, jak na prezentację dania. Zatem zaczęłam uwieczniać rozmaitości dostępne w różnych restauracjach, kafejkach, barach. 




Café gourmand czyli kawa z mini smakołykami. 


Escargots - ślimaczki na przystawkę

 

Boeuf bourgignon czyli miękka wołowina po burgundzku z makaronem i karafką wody


Wśród dziwnych smaków francuskich lodów mamy fiołek, bazylię i suszone pomidory. Ja uwielbiam melon, ciasteczka speculos, miętę. A najbardziej lawendę, a w sumie to miód lawendowy. 


Chiraeshi czyli japońskie rozdrobnione sushi. Z fasolą mung, avocado, ryżem, rzodkwią i sosem z szałwii


Pływająca wyspa, popularny deser

 
Kolorowe pomidory z nicejskiego targu

  
Patisony, które się smaży w cieście naleśnikowym 


Oliwki w ziołach 


Marynowany czosnek nie smakuje w ogóle jak czosnek, koniecznie trzeba spróbować będąc na jakimś targu prowansalskim


Makaroniki


Ciasto typu tarta z St. Tropez

 
Faworki

Cannoli to włoski specjał wypiekany w formie rurki z ciasta na faworki, bardzo kruchego, w specjalnych foremkach. Nadziewa się je ricottą lub ricottą i ubitą kremówką, czasem z dodatkiem czekolady. Nicea jest blisko Włoch, stąd popularność tego przysmaku. 





 

Tarta cytrynowa

 
Kandyzowane owoce, specjalność nicejska

 
Kandyzowane klementynki


 
Calissons, czyli prowansalskie słodycze na bazie melona i migdałów, mają charaterystyczny kształt rombu

 
Takie ciasteczka jak malowane coraz częściej są dostępne w Polsce



 
Kwiaty cukinii


Sałatka z marynowanego buraka z sałatą i orzechami


Delikatna wątróbka cielęca w czosnku z młodą marchewką i puree


Tiramisu na bogato


Barbagiuan, ciasteczka po monakijsku

 

Łosoś z warzywami: warto zwrócić uwagę na proporcje.


Więcej na temat kuchni gastronomicznej tutaj:

https://rikitikipodrozniki.blogspot.com/2022/04/le-grand-balcon-2022.html?m=1


"To nie wifi pozwala ludziom łączyć się między sobą, ale aperitif!"

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Brazylia: Karnawał w Salwadorze

Brazylia: Ale kolory!

Peru: Chwała na wysokościach, Jesus naszym przewodnikiem