Smaki francuskiej kuchni
Pomyślałam, że powinnam zamieścić jakiś post o francuskim jedzeniu. W najbliższym czasie spróbuję poekspolatować temat. A zaczęło się to na którejś wycieczce z dzieciakami. Wyczytali w internecie, że w Paryżu istnieje ciastkarnia z kreskówki o Biedronce i Czarnym Kocie. Zresztą te postacie spotkaliśmy w Paryżu.
Trójka dzieci zdobyła adres tej jedynej, prawdziwej cukierni. Okazało się, że to trzy różne adresy... W jednej nawet byliśmy, ale wersja, że to to miejsce była mocno naciągana. Francuzi zwracają uwagę tak na smak, jak na prezentację dania. Zatem zaczęłam uwieczniać rozmaitości dostępne w różnych restauracjach, kafejkach, barach.
Café gourmand czyli kawa z mini smakołykami.
Escargots - ślimaczki na przystawkę
Boeuf bourgignon czyli miękka wołowina po burgundzku z makaronem i karafką wody
Wśród dziwnych smaków francuskich lodów mamy fiołek, bazylię i suszone pomidory. Ja uwielbiam melon, ciasteczka speculos, miętę. A najbardziej lawendę, a w sumie to miód lawendowy.
Chiraeshi czyli japońskie rozdrobnione sushi. Z fasolą mung, avocado, ryżem, rzodkwią i sosem z szałwii
Pływająca wyspa, popularny deser
Kolorowe pomidory z nicejskiego targu
Patisony, które się smaży w cieście naleśnikowym
Oliwki w ziołach
Marynowany czosnek nie smakuje w ogóle jak czosnek, koniecznie trzeba spróbować będąc na jakimś targu prowansalskim
Makaroniki
Ciasto typu tarta z St. Tropez
Faworki
Cannoli to włoski specjał wypiekany w formie rurki z ciasta na faworki, bardzo kruchego, w specjalnych foremkach. Nadziewa się je ricottą lub ricottą i ubitą kremówką, czasem z dodatkiem czekolady. Nicea jest blisko Włoch, stąd popularność tego przysmaku.
Tarta cytrynowa
Kandyzowane owoce, specjalność nicejska
Kandyzowane klementynki
Calissons, czyli prowansalskie słodycze na bazie melona i migdałów, mają charaterystyczny kształt rombu
Takie ciasteczka jak malowane coraz częściej są dostępne w Polsce
Kwiaty cukinii
Sałatka z marynowanego buraka z sałatą i orzechami
Delikatna wątróbka cielęca w czosnku z młodą marchewką i puree
Tiramisu na bogato
Barbagiuan, ciasteczka po monakijsku
Łosoś z warzywami: warto zwrócić uwagę na proporcje.
Więcej na temat kuchni gastronomicznej tutaj:
https://rikitikipodrozniki.blogspot.com/2022/04/le-grand-balcon-2022.html?m=1
"To nie wifi pozwala ludziom łączyć się między sobą, ale aperitif!"
Komentarze
Prześlij komentarz