Francja: Marsylia
Region Provence-Alpes-Côte d'Azur ma swoją stolicę właśnie w Marsylii i choć samo miasto liczy 870 tysięcy (2019), to często podaje się liczbę 1.62 miliona, bo tyle liczy jako metropolia. Z pewnością jest to największe miasto południa Francji i najstarsze, bo jego fundację się liczy od roku 600 pne. Otwarte na Morze Śródziemne zachowuje od wieków swój kosmopolityczny charakter. Ma aż 2800 godzin słońca rocznie dzięki temu, że przez 93 dni w roku wieje tu mistral i przegania chmury. Tradycyjnie produkowano tu dachówki, ceramikę i mydło oraz oliwę i makarony. Marsylia była dumna z swojego przemysłu stoczniowego. Dziś nadal wytwarza mydło, anyżówkę, ma tu siedzibę Heineken czy Haribo. Mnie Marsylia sie kojarzy z zupą rybną, na którą dokładny przepis zastrzegli sobie sprytni mieszkańcy, choć wywodzi się ona z dawnych skromnych czasów, gdy rybacy gotowali to, czego sie nie udało sprzedać na targu. Dziś jest to danie kosztowne i obok talerza z zupą dostajemy konkretne owoce morza. W tańs